Wednesday, 12 October 2016

BOOST YOUR IMMUNE SYSTEM NATURALLY: APAKAH ITU SISTEM IMUN?

Apakah sistem imun?Sistem imun atau sistem ketahanan badan adalah sekumpulan sel, molekul dan organ. Ia membentuk:

• Bahagian yang boleh dilihat – seperti kulit, air mata, air liur dan lendir daripada mulut, hidung dan paru-paru.

• Bahagian utama yang tidak boleh dilihat – seperti timus, limpa, sistem limfa, sumsum tulang, sel darah putih, antibodi, sistem pelengkap (seperti protein yang bekerja dengan antibodi) dan hormon.


Semua bahagian sistem imun ini bertindak sebagai penghalang penceroboh virus, bakteria, kulat, cacing dan parasit lain yang memasuki tubuh melalui kulit, hidung, mulut atau bahagian tubuh lain dan menyebabkan penyakit berjangkit.


"Sistem imun melindungi kita dari penceroboh asing seperti virus, bakteria, kulat, protein asing dan sel kanser"


Sumber GoogleSumber Google : Sistem imun adalah pertahanan awal melawan ancaman penyakit dan ganguan luar terhadap ketahanan badan.Apa itu PATOGEN?Istilah Patogen berasal dari bahasa Yunani Kuno yang bermaksud penyebab penderitaan. Kalau bahasa mudahnya kita panggil iaitu baktera atau virus yang menjadi penyebab kesakitan atau penderitaan.


Apabila pathogen ini memasuki ke tubuh badan kita, ianya akan ditapis oleh “Tentera/askar peribadi” sebagai perisai di bahagian kulit, membran mucus, jus gastrik, air mata, peluh dan air liur. Kalau 4 komponen ini tidak dapat ditangkap dan pathogen tersebut masih boleh menembusi, maka tugas pertahanan kedua badan pula akan meneruskan tugas membanteras dan menangkap pathogen ini daripada terus merosakkan dan memudaratkan badan manusia.

Badan kita sebenarnya terbahagia kepada 2 jenis tapisan iaitu
  • ·    Tapisan keselamatan pertama: kulit, membrane mukur, jus gastrik; dan air mata, peluh dan  air liur
  •       Tapisan keselamat kedua: sel-sel darah putih


Kredit gambar : Masliza KEPENTINGAN SISTEM IMUN

  • ·         Melindungi anda daripada jangkitan
  • ·         Keupayaan system imun anda untuk mengingati membuat anda lebih bersedia untuk melawan jangkitan yang sama pada masa akan dating
  • ·         Membolehkan anda untuk pulih lebih cepat dan menghalang anda daripada masalah kesihatan yang lebih serius.

AWAS! Sistem imun yang lemah akan membuat anda lebih terdedah kepada beberapa jangkitan yang tidak menjangkiti orang yang sihat tetapi akan menjejaskan tubuh badan anda. 


7 TANDA SISTEM IMUN ANDA RENDAH


Sumber Google

1. Demam, selesema dan batuk berpanjangan
Sumber Google

2. Kesejukan melampau pada suhu normalSumber Google: Boleh atasi dengan Nutriferon3. Kalenjar membengkak (Sumber Google)4. Ulser Mulut ( Sumber Google)5. Luka lambat sembuh ( Sumber Google)6. Alahan ( Sumber Google)7. Keradangan ( Sumber Google)


4 PUNCA LEMAHNYA SISTEM IMUN

1. Pemakanan yang tidak sihat

Penggunaan dan pengambilan gula yang berlebihan akan mengurangkan keupayaan sel-sel darah putih untuk membunuh kuman. 

Sila KURANGKAN MAKANAN MANIS ya!


2. Gaya hidup yang tidak sihat

Kurang tidur akan menyebabkan sistem imun badan yang rosak atau diserang sukar dipulihkan.Sebab itulah kalau kita tengok kulit kita nampak kusam, jerawat mudah timbul, pori-pori makin besar, mudah demam, selesema dan sebagainya.

3. Tekanan

Kajian menunjukkan tekanan kronik, kemarahan, kemurungan, kebimbangan akan mengurangkan sel darah putih

4. Ubat-ubatan

Penggunaan antibiotik yang berpanjangan akan memusnahkan sistem pertahanan badan. Untuk pengetahuan antibiotik bukan sahaja memakan bakteria jahat dalam badan tetapi turut makan bakteria baik yang diperlukan oleh badan. Apabila bakteria baik ini sudah dimakan atau dimusnahkan dengan pengambilan antibiotik ini, bagaimanlah sistem pertahanan badan nak berfungsi kan?

Sebaiknya Pakar Nutrisi Shaklee memberi nasihat agar kita memilih antibiotik semulajadi kerana ianya selamat untuk tubuh badan seperti Nutriferon, Vitamin C, Garlic, Zinc, Vivix dan bermacam lagi atau anda boleh fokus SET IMMUNE di bawah ini.


OKTOBER SPECIAL: TAHUKAH ANDA?

Terdapat 3 Garis (3 lines) pertahanan dalam sistem imun anda. Apa yang membentuk imuniti anda bukan satu entiti, tetapi lebih kepada sistem organ, sel-sel, dan tisu di seluruh badan anda. Ia adalah penting untuk menyuburkan semua 3 baris untuk memastikan sistem imun anda kuat dan sihat. 

Praktis gaya hidup sihat, pengurusan tekanan yang baik, mengambil makanan berkhasiat dan makanan tambahan untuk diet adalah satu cara yang bijak bagi memastikan sistem imun anda kuat dan memaksimumkan perlindungan anda. 


Bagaimanakah ( 3 lines)  membantu melindungi sistem imun anda?

1st Line:

Tujuan ntuk garis pertama pertahanan iaitu termasuklah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut akan bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap dan membunuh kuman daripada memasuki badan. 

Apa yang anda perlu amalkan di dalam diet anda ialah:

 

Jangan lepaskan peluang dapatkan Promo ini


SET DAILY ESSENTIAL 

1 x OmegaGuard™ 
1 x Vita-Lea® Iron Formula
1 x ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour
2 x Live Amazing" Paper Bag*
1 x Immunity Product Set Guide
1 x Immunity health information leaflet.
1 x Eco-Friendly Jute Bag (Green)*
 * While stocks last


2nd line:

Apabila kuman dapat merempuh halangan pertama, mereka akan menghadapi pertahanan daripada pelbagai jenis sel-sel imun termasuklah sel-sel darah putih yang merupakan "Natural Killer Cells" yang berada  di bahagian kedua lapisan pertahanan anda. Manakala, interferon pula memainkan peranan penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindak balas imun bagi melindungi diri anda daripada serangan kuman tersebut. 

Apa yang anda perlu amalkan di dalam diet anda ialah:


  • Biji labu, benih Plantago, Bunga Safflower, Japanese Honey Suckle yang semulajadi dapat meningkatkan tahap interferon dan menyediakan sokongan imun pada tahap sel, (Boleh baca ENTRYNutriferon baik pulih kulit saya dengan langkah yang pertama)
  • Karotenoid berperanan meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan aktiviti sel-sel darah putih. (Boleh baca ENTRY di sini: Caratomax- Anti penuaan)
  • Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang kuat dengan membantu meningkatkan sel darah putih. ( Boleh baca ENTRY di sini: Testimoni kulit & Garlic)
  • Vitamin C merupakan tunjang paling penting dalam sistem imun. Ia meningkatkan sel-sel darah putih dalam misi pencarian, memerangkap dan memusnahkan aktiviti-aktiviti kuman. (Boleh baca ENTRY di sini: Vitamin C adalah Antioksidan Tubuh badan)


Saya dah beli SET IMMUNE PROTECTION ini. 
Almaklum pengamal tegar set ini untuk baikkan KULIT JERAWAT KRONIK & ALAHAN. hehe. 
Tapi terselit pulak Vitalea dalam ini. 
Vitalea pun sama amalkan juga. 
Boleh dikatakan Tripple immune ini memang saya makan
Add on pun Mealshake + B complex + GLA


SET IMMUNE PROTECTION:


1 x Garlic Complex1 x NutriFeron®1 x CarotoMax®1 x Sustained Release Vita-C Plus™2 x Live Amazing" Paper Bag*1 x Immunity Product Set Guide1 x Immunity health information leaflet.1 x Eco-Friendly Jute Bag (Green)*
  * While stocks last

                     


3rd line: 

Line ini memberi tindak balas secara khusus kepada jenis kuman. Jika akan datang kuman itu menyerang kembali terhadap badan, ia akan bertindak balas dengan sewajarnya. Bagi memperbaiki kerosakan sel-sel anda ini, sel-sel anda perlukan resveratrol dan polifenol untuk pemulihan sel-sel yang lebih cepat. 

  • Resveratrol & Polifenol berperanan meningkatkan aktiviti sel pembunuh semulajadi semasa membaiki dan melindungi sel DNA.


Aiyooo Vivix ini yang saya nak beli lepas ni lagi. 
Jom beli 2 botol Vivix terus. 
Beli ini memag layak dapat CASH BONUS & FREE MEMBERSHIP


SET ADVANCE PROTECTION


2 x Vivix® 
2 x Live Amazing" Paper Bag*
1 x Immunity Product Set Guide
1 x Immunity health information leaflet.
1 x Eco-Friendly Jute Bag (Green)*
* While stocks last
Jika anda berminat dengan produk Shaklee terutama sekali SET TRIPLE IMMUNE ( Promo Oktober)


Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)
COD: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau & sekitarnya


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...