Tuesday, 1 March 2016

VIVIX MEMBANTU PESAKIT 'SLIPPED DISC'



Sumber Google



Slipped Disc dikenali sebagai PID (prolapsed interverterbral disc) . Slipped disc merupakan pengalihan nucleus pulposes dari lokasi normal yang duduk di pertengahan disk. Hal ini boleh menyebabkan anggota badan menjadi kebas/ lemah.


Slipped disc pada tulang belakang adalah salah satu diagnosa utama dalam kalangan pesakit sakit tulang belakang.

APAKAH PENYEBAB?

Sebab- sebab slipped disc di tulang belakang mungkin berpunca dari proses penuaan pada disk tulang belakang yang mengalami factor mekanikal, trauma, nutrient dan genetik.

Sakit belakang boleh diklasifikasi kepada peringkat akut, kronik dan Berulang (recurrent) . 

Sakit akut pada amnya terjadi selepas
  • bersin,
  • batuk kuat,
  • mencangkung untuk lama,
  • apabila angkat sesuatu barang dari lantai (lebih lagi jika barang itu berat).

Sakit belakang yang di alami berpunca daripada :
  • Perubahan kepada disc
  • Kecederaan otot
  • Postur tidak betul
  • Patah tulang belakang (jarang)
  • Kelemahan otot stabiliti

PETANDA/GEJALA

Gejala-gejala Slipped dics
  • sakit belakang
  • sindrom sciatica (rasa sakit, lemah dan kebas pada bahagian belakang anggota bawah)
  • Cauda equina syndrome ( kegagalan mengawal air besar atau air kencing)

BANTUAN YANG DIPERLUKAN

Objektif Rawatan Fisioterapi

1. Untuk mengurangkan sakit
2. Untuk menguatkan otot belakang dan abdominal
3. Untuk mengekalkan julat pergerakan badan
4. Untuk meningkatkan julat pergerakkan badan
5. Untuk membantu pesakit melakukan aktiviti seharian secara maksimum tanpa rasa sakit.


Sumber Google




CADANGAN SUPPLEMENT SHAKLEE BAGI PESAKIT SLIP DISC


Sumber Google: www.adaa-inspiration.com


ADVANCE JOINT HEALTH TABLET (AJHT) -Formulasi khas untuk sendi. Membantu memelihara ligament (tisu penyambung) yang sihat, menyokong keselesaan sendi dan meningkatkan kesan kusyen. Kesan boleh dirasai seawal 5 hari penggunaan dan disahkan secara klinikal. 

OSTEMATRIX– Sumber kalsium yang penting untuk kesihatan tulang,otot dan ligament istimewanya Ostematrix dari Shaklee ini kerana lengkap dengan magnesium dan Vitamin D. Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D merangsang penyerapan kalsium dengan optimum. 

OMEGA GUARD– Mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi. Bertindak sebagai pelincir pada sendi. 

VIVIX™ -Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan menyokong kesihatan menyeluruh. VIVIX merupakan formulasi TERUNGGUL dari Shaklee yang membantu kesihatan dengan 4 mekanisme tindakan. Ia juga memperbaiki sel seawal peringkat DNA lagi.



TESTIMONI SLIP DISC:


Testimon 1: DERITA SLIP DISC SEORANG TEMAN

Saya kongsikan kembali kisah yang diceritakan oleh seorang sahabat derita suaminya yang diserang slip disc. Ceritanya begini

"Dah 2 hari tengok suami lebih banyak berbaring. Bila ditanya "abang ok ke?"
Dia cakap ok. Selalu pagi-pagi dah ke pejabat kami sampai ke sebelum maghrib baru balik. Kadang lepas isyak pergi lagi sambung kerja sampi ke 1 pagi.
.
.

Almaklumlah, itu shoplot yang kami beli hasil titik peluh bisnes selama ni. Semangat nak siapkan pejabat lain macam. Nak pula kami berdua dah fulltime bisnes, suami tekad nak buat sendiri biar puas hati.
.
.

80% kerja siapkan ofis suami buat sendiri, dari pasang karpet, tiles, kabinet, wiring lampu kipas, wiring aircond sampai ke table top pantry. Cuma yang upah orang pasang partition ofis dan pasang aircond.
.
.

Tapi 2 harini dia banyak berbaring. Bila didesak baru mengaku dia sakit amat dibelakang. Ku kira kesan daripada dia mengangkat bahan binaan, simen, batu kecil, tiles dan pasir dari tingkat bawah naik ke ofis. Dan posisi cangkung yang lama semasa pasang tiles.
.
.
Allah, masa tu bergerak pun macam robot. Dapat dilihat dari raut wajah dia menahan sakit semasa bergerak. Suamiku ni jenis tahan sakit. Kalau sakit sikit-sikit jangan harap nak mengadu. Kali ini nampaknya teruk benar.
.
.

Aku paksa suami ke hospital. Lagi 3 hari nak balik sambut Chinese New Year! Dia tak mampu bergerak pantas. Nak turub tangga pun bertatih. Naik kereta pun pintu dibukakan. Aku drive ke AmanJaya Specialist.
.
.
Doktor mengarahkan menjalanlan x-ray untuk melihat keadaan tulang belakang. Kali pertama menolak suami atas kerusi roda perasaan bercampur aduk. Hati berdoa moga Allah beri kesembuhan pada suami.
"Bagaimana kalau keadaan makin teruk?"
"Semuanya akan ok, insyaAllah"
Perasaan bimbing dan pengharapan berlawan dibenak.
.
.

"Encik Imran berehat di hospital 2-3 malam ya" kata doktor selepas meneliti xray.
"Kami nak balik sandakan ni doktor, tiket semua dah beli" balas suami.
"Tulang ni ada lari sikit. En Imran tak boleh angkat berat dan kena banyak berehat"
Lepas berbincang doktor basi 1 dos injection tahan sakit dan benarkan suami berehat dirumah.
.
.

Pulang rumah ku paksa minum VIVIX dengan dose yang lebih dari selalu. Sudahnya kami balik ke Sandakan juga. Dia membawa dirinya dengan memakai "Back Support" . Ku korbankan menggalas beg dan menguruskan anak-anak yang aktif. Yang sebelum ini sampai angkat handbeg ku pun dia yang angkat! Kali inj, Mengangkat beg yg berat 3kg pun tak mampu.
.
.

3 hari beliau tak boleh tinggal pain killer. Bisa sakit belakang macam tikaman padu. Supplement ViVix diteruskan. Alhamdulillah selepas 2 minggu, nampak perubahan yang ketara. Lepas sebulan kejadian baru ku izinkan suami sambung semula kerja tergendala di ofis sambil berbakul-bakul pesan.
.
.

Alhamdulillah, Allah penyembuh. Hingga sekarang Suami setia dengan vivix walau dia culas makan supplement lain.
.
Alhamdulillah, itulah kisah cinta suamiku dengan Vivix."

Alhamdulillah, dengan izin Allah Vivix menjadi asbab si suami kekal sihat kembali. Tiada apa yang mengembirakan bila melihat insan tersayang kembali sihat

Anda atau kenalan anda menderita Slip Disc? Cadangkan mereka dengan Vivix.








Sumber Google

Testimoni 2: Ikhtiar Tuan Fadhil bersama Vivix, Omega & AJHT



Sumber Google

Testimoni 3: Ostematrix, AJHT dan Omega 



Sumber Google

Testimoni 4: Hasil pengambilan Vivix selama seminggu



Sumber Google

Testimoni 5: Sakit tulang belakang kembali pulih selepas mengamalkan Vitalea, B complex dan Ostematrix



Hubungi saya untuk tempahan dan  konsultasi percuma.


Whatsapp

0136625745
Faizah

4 comments:

Aisya 사구라 said...

info yang menarik

Najwa H said...

huuuu
sangat berguna post ni
saya sangat2 risau sbb jarang2 exercise, pastu asik dok je kat ofis buat keje...
tq for the info...!

Cik Kyra said...

tq @Aisya..:)

sabtu ahad kan ada @najwa H sempat exercise tu. seminggu 3 kali ok je.. buat squat pun ok.. :)

muhammad syahmi said...

Salam Cik,

Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
laman web kami. Kami sangat hargai jika Cik boleh review laman web kami.
Cik boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

Terima Kasih.

Syahmi
syahmiruhaizat@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...