Wednesday, 30 November 2016

TIPS PEMAKANAN & OMEGA BANTU PERKEMBANGAN OTAK


Faizah baru balik shopping ikan! πŸ˜




Sekarang ni ikan No 1 dalam rumah ni. 

Dari ayam sahaja sebelum ni, kini bertukar kepada ikan. Baru selamat kulit Faizah ini dari simptom alahan dan jerawat. 

Sumber Omega


Lagi satu makan ikan ada kandungan omega. Lebih-lebih lagi tadi memborong salmon kegemaran Faizah. Hehe. 

Tak pernah sebelum ni, makan salmon. Dek kerana nak baik pulihkan kulit. 

Terpaksa menukarkan selama 10 bulan ini dengan pemakanan yang lebih sihat disamping seimbangkan dengan makanan tambahan shaklee. 

Cuma kan Faizah perasan, bila makan ikan tiap-tiap hari ini rasa seperti sel-sel otak semakin berhubung 

Ke perasaan sahaja tidak tahulah? Mungkin juga disebabkan makan Omega Guard dari Shaklee. 

Omega guard ini bukan sahaja untuk antiradang kulit terutamanya jerawat dan ekzema tetapi untuk EPA & DHA minda. 

Banyakkan khasiatnya omega ni?

Lagi satu, seminggu ni saya dapat banyak tips mengenai cara pemakanan kategori anak-anaknya yang pandai dan bijak. 

Antara pemakanannya ialah lebihkan ikan daripada ayam. 

Mungkin kalian boleh boleh tukarkan pemakanan yang lebih sihat selepas ini. πŸ˜Š

Oklah Faizah nak tolong mak kejap masak ikan bilis ini. Bak kata Nutritionist ikan bilis antara yang bagus untuk otak. Hehe. 

Bukan ikan ikan bilis kering tu ye. Ikan bilis macamnilah maksudnya. 

Mak panggil ini ikan bilis (gambar atas). Jadi kita pun panggil la ikan bilis. 

Betol kan namanya ni? Hehe. 

Dan taraaaa....



Makan tengahari merangkap makan malam dah siap! 

Tapi lauk Faizah lainlah dari masak lomak cili api ni. 

Tipulah tak makan. Cuma pengambila secara sederhana. 

Sesudah makan biasanya saya akan booster immune kulit dengan Omega.

Eh omega sahaja kah Faizah ambil? Ada yang lain. Tapi hari ini cuma nak bercerita pasal Omega. Hehe.

Almaklumlah kulit Faizah ini kan ada alah pada makanan, jadi untuk mengurangkan kemerahan pada kulit semesti saya ambil omega untuk anti -radang.

Kalau gatal-gatal pada badan pun sama. Omega penyelamat immune kulit saya juga.

Lagi-lagi musim hujan ni. Mudah sangat nak kene gatal-gatal pada badan.

Tapi once dah mula gatal-gatal, Faizah akan cepat-cepat insafkan diri dengan pemakanan balik. 

Nanti adalah benda yang dikurangkan, dan ada benda yang saya lebihkan pemakanan dan juga vitamin.

Nak tahu rahsia saya pulih dari jerawat besar-besar dan bernanah beginilah saya buat.Nak lebih lagi, tanyalah Faizah di ruangan whatsapp. :P

Apa pun Faizah nak pi makan sat. Brokoli dah memanggil ni. 






Fuhhh favourite! πŸ˜πŸ˜ 
Sedap kan?


Lagi satu lihat gambar seterusnya. Saya beli ni sebabnya baru-baru ini sahabat saya di Instagram macam-macam bertanya mengenai Overnight Oat. Makanya hari ini. Jeng! Jeng! Jeng!



Nah seperti dijanjikan. Akhirnya jumpa juga Organic Rolled Oats ni. 

Tadi masa tengah memilih, banyak betol pilihan hati. 

Lepas tu disebabkan kulit saya ini ada alahan pada makanan. Jadi untuk selamatkan diri dari sebarang pemilihan pemakanan yang salah, better saya check dahulu isi kandungannya. 

Pastu mak tanya, "okeh ke tu?"

Saya pun jawab, "rasanya ok je kot. Dah refer ni. Cumanya 4 patah perkataan tu tak berapa nak paham. Bedal je la mak. Nanti tengok pada skin macamna"

Dalam hati rasa macam nak baca kejap apa yang dimaksud 4 patah perkataan tu.

Kalau ada buat kita alah ke, senang pula saya nak seimbangkan apa yang patut semasa penyediaan overnight oat ini.

Nanti saya buat video ye malam ni. 

Serius dalam handphone ini memang banyak betol video yang tidak disunting lagi oleh Faizah. Haha.

Nanti ada moodnya sampai, ghasaklah korang tengok video Faizah aja. 
Lagi satu nak tengok video yang lebih clear di instagram atau Facbeook saya. Follow la ye :)

Semoga Overnight Oat with ESP, apple and cherries ni menjadi. Aminn

Ada sesiapa nak bagi tips tak cara penyediaan Overnight Oat ni? Mana tahu boleh bantu Faizah tambahkan ilmu dan skill untuk penyediaan ini. Hehe. 


******Setiap kesan ke atas Vitamin shaklee pada tubuh manusia adalah berbeza. Ikutlah pada kondisi dan pengambilan vitamin yang bersesuaian*****



Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)

COD: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau & sekitarnya

Monday, 28 November 2016

5 PRODUK SHAKLEE YANG MEMBANTU CEGAH "CYSTIC ACNE" (JERAWAT FIBROSIS)

Ceritanya begini, 2 hari lepas tertengok dekat cermin ada pulak jerawat baru. Aiyaaa! Mulalah keluarkan hengusan (bukan hingusan ye. Hehe) stress keluar dicelah-celah hidungku. Haha.

Serius memang jerawat kalau tumbuh. pulak tu baru nak menjadi memang spoil mood dibuatnya  




Jenis jerawat kali ini jenis "Cystic Acne". Korang tahu kan jenis ni? Ala jerawat yang bengkak dari dalam tapi dekat luar tak nampak matanya keluar warna putih ke apa. Kebanyakan dari kita la, ramai kene macamni. Sayalah antara rakyat Malaysia yang sering kali menghadapi masalah ini. 



Sumber Google: Inilah "Cystic Acne"

Menurut pembacaan saya di blog Dr Axe, 

"cystic acne is noticeably painful and occurs when oil and dead skin cells build up deep down in hair follicles or pores. Cystic acne is most common during puberty for young boys, but sadly, it can continue into the adult years, especially when there is a hormonal imbalance. For adult women, it’s common to to experience cystic acne around their menstrual cycles, especially on the the jawline and chin, which are the common areas for hormonally motivated breakouts."

Okeh saya translate ye. Hehe. 

"Jerawat fibrosis adalah nyata menyakitkan dan berlaku apabila minyak dan sel kulit mati membina jauh ke dalam folikel rambut atau liang. Jerawat fibrosis adalah yang paling biasa berlaku semasa akil baligh untuk kanak-kanak lelaki, tetapi malangnya, ia boleh berterusan pada tahun-tahun dewasa, terutamanya apabila terdapat ketidakseimbangan hormon. Untuk wanita dewasa, ia adalah perkara biasa untuk mengalami jerawat fibrosis sekitar kitaran haid mereka, terutama pada garis rahang dan dagu, yang merupakan kawasan yang sama untuk jerawat muncul disebabkan ketidakseimbangan hormon."

Memang tengah period pun time ni. Haha. 

So, sabar ajelah duhai hati ini. Dapat pulak dekat dagu dan rahang tu. Memang sah! petanda hormon pengeluaran "kilang Minyak" tengah huru-hara ketika ini seperti Dr Axe ini katakan. 

Apa lagi basuh tangan dengan sabun dahulu dan terus letak herbal blend pada jerawat tersebut.




sapu dengan ini terhapuslah riwayat jerawat dekat muka ni. Haha. 
Syuh. Syuh.Syuh! Mengada sangat.
Tak sanggup hadapi setahun lebih dengan jerawat berbatu-batu lagi. 
Seram!


Paling best tu dalam masa 3 hari ini, jerawat cystic ini tidak berdenyut lagi dan langsung tiada meninggalkan parut pada kulit. Kalau tak tu, kulit macam saya ni nak kata cerah tu taklah, tapi kalau berjerawat merahnya ketara. Bila dah baik akan tinggalkan tampuk hitam.


Alhamdulillah kali ini dapat banteras dengan cepat sekali. Yessza!

Tapi bukanlah herbal blend sahaja punca jerawat kecut dan parut hilang, Faizah juga mengamalkan vitamin dalaman seperti Nutriferon, Vitamin C, Vitalea, Garlic dan macam-macam lagilah untuk booster immune kulit.


Paling tidak pun kan, jika anda nak seimbangkan betol-betol hormon bahagian dagu dan rahang ni. Pastikan ambil Omega dan GLA Complex bagi seimbangkan hormon yang tengah kacau bilau tu. 

Ketika ini pun saya ada ambil dosage lebih juga untuk Omega dan GLA Complex. Kalau kita refer pun cadangan Nutritionist Shaklee, biasa untuk menstabilkan hormon mereka akan suggest Vivix, Omega dan GLA Complex. Ini memang paling wajib. 

Itulah sebabnya saya upkan dosage Omega dan GLA Complex ini since Vivix pun dah habis. Hehe. 

Fungsi Vitamin:



Dalam gambar ni ada saya selitkan testimoni daripada diri saya sendiri.
Lupa pulak snap ESP. hihi.


ESP - Mempunyai indeks glisemik rendah yang bagus untuk mengurangkan keradangan dan juga memperbaiki hormon

Omega GuardOmega 3 telah terbukti untuk membantu mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan dan mengurangkan tindak balas imun terlalu aktif.

GLA Complex- Menstabilkan hormon dan mengawal sebum atau pengeluaran "keluaran minyak" di permukaan kulit. 


Paling penting anda mesti grab set asas vitamin Shaklee mesti yang tengah promosi sekarang ini iaitu ESP, Omega dan Vitalea. Boleh nanti add on GLA Complex.


Apapun anda di luar sana yang sedang mengalami jerawat seperti yang pernah saya hadapi dengan tahap kroniknya, nasihat saya berbaliklah cara alami. Tukarkan segala skin care anda kepada berasaskan organik atau semulajadi. 





Jika anda berminat dengan produk Shaklee 
terutama sekali 


&




Jangan lupa untuk hubungi saya segera. 

Stok kini TERHAD!


Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)

COD: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau & sekitarnya

Sunday, 27 November 2016

10 KEBAIKAN OMEGA GUARD YANG PASTI MEMBUATKAN ANDA TERUJA INGIN MENGAMBILNYA SEBAGAI SUPPLEMENT HARIAN


Omega guard kaya dengan Omega-3

Tahukah anda, satu sajian Omega Guard = 905 mg asid-lemak omega-3 EPA dan HDA.

EPA dan DHA membawa maksud;
“Dalam tubuhasid lemak omega-3 ditukar kepada DHA dan EPA (asid docosahexaenoic dan asideicosapentaenoicmasing-masing). DHA dan EPA yang sangat lemak tak tepu yangmemainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan visi dan fungsi otak bayi.
Terdapat pelbagai fungsi EPA dan DHA ini kepada tubuh badan;
Fungsi EPA:
  1. Mencegah kanser
  2. Mencegah pembekuan darah
  3. Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
  4. Baik untuk pesakit jantung
  5. Menghindar tekanan perasaan
  6. Mencegah penyakit darah tinggi
Fungsi DHA:
  1. Mencegah asma 
  2. Meningkatkan daya seksual
  3. Mencegah sakit kulit
  4. Mengelakkan kanser payudara
  5. Mengelakkan kanser prostat
  6. Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
  7. Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan

KANDUNGAN OMEGA GUARD

  • Diekstrak daripada ikan laut air sejuk seperti ikan sardin, mackerel, herring, anchovies yang didapati di perairan air Jepun
Sumber Google


  • Bukan daripada hati minyak ikan
  • Merupakan minyak ikan paling tulen di duania kerana mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi
  • Menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal eknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard
  • Dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega 3 yang paling tulen dan semulajadi

Sumber Google

  • Dihasilkan secara semulajadi iaitu menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB

10 KEBAIKAN OMEGA GUARD

1. Melindungi jantung

\
Sumber Google

Membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Set Vitamin Jantung: Vivix, Phytocol-st, Omega, & Coqhealth


Sumber Google


2. Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung


Sumber Google

Pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh kurangkan risiko penyakit jantung koronari.



Sumber Google

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.
Tambahan pula, omega-3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.

3. Mencegah penyakit saluran darah dan strok

Sumber Google: Petanda strok

DHA dan EPA bole menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredaran darah yang lancar.



Sumber Google: Testimoni Strok & Vivix

Ia juga bole mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.

4. Membantu tumbesaran & perkembangan otak janin


Sumber Google

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina.
Sangat penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan.

Set Women Health:


  • Prenatal: ESP, Ostematrix, Omega, Vitamin C, B complex dan Vitalea
Testimoni ini original daripada customer saya, 
dalam masa sebulan 2 minggu sahaja mengamalkan set kesuburan shaklee 
telah disahkan mengandung. 
Testimoni sebelum ini ada ditulis di dalam entry di SINI.

  • Posnatal: ESP, Ostematrix, Omega, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa


5. Membantu perkembangan memori


Sumber Google: Keep Your Mind Active With Omega

DHA dapat meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah menyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migrain.

Set Vitamin:

  • Penyakit Alzheimer: Vivix, Omega, Lecithin & B complex
  • Fokus Pembelajaran: Mealshake/ESP, Omega, Lecithin, B complex
  • Migrain: Omega, B complex, Ostematrix, Peppermint/Garlic 



6. Meningkatkan sistem imun & menyihatkan paru-paru


Sumber Google

Mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (system lupus erythematosus) dan penyakit buah pinggang.

Set Vitamin:

Promo ini sehingga December ini

Bacalah Testimoni Jerawat yang pernah saya alami selama ini. 

  • Set Demam 
  • Set Asma: Set Triple Immune
  • SLE: Vivix & Omega

Sumber Google

  • Penyakit buah pinggang: Vivix adalah yang terbaik untuk ikhtiar penyakit seperti ini.

Sumber Google






7. Menentang kanser


Sumber Google

Kajian telah menunjukkan bahawa omega-3 bole mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat, dan kolon.
Ia juga bole meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif.

Testimoni Vivix & Kimoterapi




8. Memelihara fungsi-fungsi sendi


Sumber Google

Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan.
Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.
Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif.

Set sendi ini boleh juga ditambah bersama Multivitamin (Vitalea)


9. Mencegah insomnia


EPA dan DHA membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan, neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophrenia.


Set Insomnia & Omega 


10. Membantu mengurangkan tekanan stress


Sumber Google

Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi

Set Vitamin Stress: Omega, B complex, Ostematrix

Antara manfaat lain Omega:

❄ Omega-3 merupakan asid lemak yang penting yang diperlukan untuk membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos
❄ Omega-3 diperlukan untuk mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS
❄ DHA and EPA boleh menentang thrombosis tekanan darah tinggi yang lebih rendah, dan kepekatan darah
❄ Membantu melincirkan saluran darah, dan peredaran darah yang lancar
❄ Membantu mengekalkan tekanan darah normal
❄ Membantu merendahkan tahap kolesterol, menghindar kolesterol LDL
❄ Mengawal masalah obesiti
❄ Mencegah arteriosclerosis
❄ Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
❄ DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran
❄ Mencegah penyakit Alzheimer
❄ Memelihara penglihatan dan pendengaran
❄ Mencegah migraine
❄ Mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE, serta penyakit buah pinggang
❄ Omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat, dan kolon
❄ Merangsang kesihatan hati selepas pembedahan
❄ Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan dan membantu untuk mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan
❄ Membantu memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout
❄ EPA dan DHA membantu menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan mental termasuk kemurungan


Siapakah yang memerlukan Omega?

1. Ibu hamil
  • Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan
  • Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang ataupun dikenali sebagai bayi yang tidak cukup bulan
  • Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi
  • Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil
2. Ibu menyusu
  • Membekalkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga
  • Membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejas penghasilan susu dan kualiti susu
3. Kanak-kanak
  • Minyak ikan Omega Guard Shaklee untuk anak yang mudah dapat sakit demam, batuk dan selesema
  • Pertumbuhan badan yang sihat dan juga kesihatan otak
  • Sesuai untuk yang mudah jatuh sakit seperti batuk, selesema, dan asma
  • Memperkuatkan sistem imunisasi tubuh
4. Mereka yang menghadapi permasalahan berat badan
  • Omega 3 meningkatkan hormon leptin yang mengawal selera makan dan akan terasa kenyang lama
5. Sering dilanda masalah kesihatan
  • Batuk berkahak, selesema berterusan
  • Sakit -sakit sendi, kolestrol tinggi
  • Sakit strok

Jika anda berminat dengan produk Shaklee 
terutama sekali 


&




Jangan lupa untuk hubungi saya segera. 

Stok kini TERHAD!


Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)

COD: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau & sekitarnya



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...