Saturday, 13 August 2016

RESEPI SALAD BUAH KUAH YOGURT

Assalamualaikum. Selamat pagi semua. :)

Anda sarapan apa pagi tadi? Saya tadi sarapan roti canai sekeping dengan Mealshake. 
Lupa pulak nak snap tadi. Haha. 

Lain kali la ye. Hihi

Pagi ni rasa terpanggil pulak nak cerita mengenai kebaikan YOGURT
Anda suka YOGURT tak?Sedap kan?




Sumber Google: Tengok gambar ini pun dah cukup menyelerakan. 
Tergugat iman dibuatnya. Hihi



Manfaat Yogurt 

Anda nak tahu kebaikannya? 

"
Tahukah anda, badan manusia memerlukan bakteria yang sihat untuk kesihatan saluran pencernaan. Ramai yang maklum dengan fakta ini dan kerana itu, ramai yang mengamalkan makan atau minum minuman yogurt yang diperbuat daripada bakteria baik yang baik untuk mengekalkan kesejahteraan hidup.


Yogurt Probiotik adalah istilah yang sering didengar, ia juga sama dengan probiotik, merujuk kepada organisma hidup yang boleh memberi manfaat kesihatan apabila dimakan dalam jumlah yang mencukupi. Ia merangsang pertumbuhan mikro organisma yang baik untuk badan.

Yogurt dapat membantu memberi keseimbangan dalam kitaran usus manusia atau bertindak secara langsung pada penghadaman dan sistem imunisasi (ketahanan) badan. Asas yogurt adalah susu dan amalan makan atau minum yogurt membekalkan protein dan khasiat yang diperlukan tubuh, seperti kalsium, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, potasium dan magnesium.
"

Boleh anda kongsikan pada saya jenis JENAMA YOGURT mana yang anda sukakannya?



NAK CUBA RESEPI SALAD BUAH ?



Sumber Google

Bahan:

4 Cawan Nenas segar
1 Cawan Strawberi segar yang telah dipotong
3 Cawan Anggur Hijau
2 Buah Mangga, di potong kecil
2 Cawan Yogurt
1 sudu makan madu


Cara membuat salad buah menggunakan kuah Yogurt:

1. Masukkan buah-buahan ke dalam mangkuk besar

2. Masukkan yogurt dan  madu ke dalam mangkuk lain. Campurkan dua bahan ini sehingga menjadi kuah yogurt. 

3. Tuangkan kuah yogurt tersebut di atas buah-buahan.

4. Salad buah kuah Yogury siap disajikan. Bolehlah dimakan seisi keluarga. 




YOGURT UNTUK KANAK-KANAK

Saya sering dapat banyak customer daripada kalangan ibu bapa yang mempunyai anak yang kurang berat badan dan tiada selera makan. Bukan tiada selera makan tapi jenis yang cerewet pada makanan.

Kebiasaannya saya akan mencadangkan kepada ibu bapa memberikan si anak mereka dengan MEALSHAKE dari produk Shaklee.

Setakat ini sesiapa yang mengambil MEALSHAKE untuk membantu selera anak memang amat menjadi dan berkesan. 

=============================

Baca selanjut Kisah Si Kanan bernama Rayyan dengan Mealshake: Rayyan sukakan Mealshake

==============================


Bukan setakat kanak- kanak sahaja, orang dewasa pun boleh ambil juga. Tadi kan saya sarapan dengan Mealshake. Hehehe.




Sumber Google



Kebaikan Mealshake untuk Kanak-kanak dan Keluarga:

1. Rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak

2. Sesuai untuk kanak-kanak yang berumur satu tahun ke atas

3. Sesuai untuk seisi keluarga

4. Boleh menjadi instant sahur meal / breakfast sekeluarga

5. Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak

6. Mealshake memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak.

7. Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan 

8. Mengurangkan ekzema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa. 

9. Meningkatkan selera makan anak

10. Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa

11. Pilihan terbaik bagi mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"

12. Menangani masalah sembelit kanak-kanak

13. Bagus juga untuk kanak-kanak obesiti




Sumber Google

Pengalaman saya sendiri ambil Mealshake ini memang saya boleh katakan ini terbaik bagi sesiapa yang jenis ada alahan pada kulit dan paling best, membuang dengan puas hati. Haha. Dulu membuang memang ok je, tapi sejak saya menggabungkan Mealshake, Herblax, Alfafa dan Pepermint. Pergh.. rasa memang lagi puas hatilah. Al maklumlah mealshake mempunyai serat kan. Jadi kalau kita gabungkan dengan 3 vitamin Detoks ni lagilah bertambah cun. Lepas makan Mealshake ni saya perasan la yang alahan pada muka ni makin kurang. Anda nak tahu best ke tak lagi, cubalah produk ni :)



Testimoni daripada Ibu Rayyan

Kepada ibu- ibu yang nak turut serta kreatif seperti mama Rayyan, cubalah resepi ini:

Kisarkan buah mangga + plain yogurt + Mealshake 

Mudahkan je kan? Pasti anak anda sukakannya :)




(No Tel baru 0136625745)

Sampai meleleh-leleh yogurt tepi bibir ye Rayyan.
Sedap sangat la tu :)


Kalau ada Resepi best untuk kanak-kanak boleh share dengan saya di sini :)


Jika anda berminat dengan Mealshake atau vitamin kanak-kanak yang lain, boleh terus whatsapp atau PM di Facebook.


Shaklee Independent Distributor

Faizah Syakira 
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.Syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Tel: 0136625745 (Whatsapp)

COD Area: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau, Bandar Seri Jempol dan sekitarnya




6 comments:

Maman Reen said...

Reen tak pandai makan yogurt.. 😝 Teringin nak rasa. Tp sampai skrg xbeli-beli hahahaa

Faizah Syakira said...

@maman Reen haa dulu tak pandai jugak. rasa macam pelik. tah makin usia menginjak ni, haha tbe2 berubah jadi suka. kiki

nadhie wueen said...

dappnyaa.. tqq for da recipe. lepas ni bole try :)

Faizah Syakira said...

@nadhie wueen .. sila2 :)

City Zooliecar said...

ada 4 packet plain yogurt lebih buat kek ritu dlm peti ais xtaw nak buat apa. thank u resepi! ^^

Faizah Syakira said...

@City Zooliecar :) sama2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...