Monday, 10 August 2015

Jalan-jalan di Port Dickson dan ada perkara Wanita perlu WAJIB tahu

Sebelum ini, saya ada buatlah satu status di facebook berkenaan jalan ke UiTM Seremban 3. Memanglah waze ada tapi biasalah waze kan. Suka nau bawak saya merata- rata jalannya. Haha, sampaikan mak pun risau jadinya. Selepas abah tiada ni, memang kami kene strong la dari segi mental dan fizikal jika ada kesulitan ke. Hanya yang kami pasti ialah Allah tetap akan bantu kami keluar dari kesulitan ini. Setiap doa itu pasti didengari oleh-NYA. Yang penting yakin..Insya-Allah..


Salah satu sebab post status macam ini ialah
sebab adalah hamba Allah tu.. haha
Duk sakan bertanya di mana arah jalan ke UiTM Seremban 3.
Kita pulak bukan jenis kuat berjalan. So, cara mudahnya ialah
bertanya jelah sini.. :)
Tq uolls yang sudi bagi khidmat tour guide,
pada yang Pm juga amatlah berterima kasih
jasamu dikenang ~~



Alhamdulillah...
Semuanya mudah..
*abaikan selamat pagi itu.. :D
Dah malam dah pun :P*


Pada pagi sabtu, 8 Ogos 2015 bermulalah plan yang saya rancangkan. Pada pukul 9 pagi lebih jugalah saya menjemput sepupu di rumahnya. Nampak tak di sini begitu semangat sekali nak gerak ke seremban? Haha.. sebenarnya plan yang pertama saya pada pagi itu ialah menyelesaikan dahulu COD kepada Hani di Seremban dan selepas itu barulah plan untuk mencari jalan ke UiTM Seremban 3.


COD Senawang, Seremban
 ALFAFA L (700 tablets) - Tahan 3 bulan lebih
Garlic Complex ( 60 tablets) - Tahan 2 bulan
*********
 dengan bawak bekalan makanan kucing lagi ni. Hihi..
Sebabnya? 
Kucing selalu nau datang manja2
lepas tu bila kite nak balik. 
Kita tengok dia rasa kesian je.
Lepas tu angah suggest, apa kata sediakan makanan 
kucing macam kawan dia sorg ni.
Memang sejak tok nenek moyangnya memang
amalkan amalan ini.
Maka, saya faham kenapa kawannya itu
membuat cara macamni. 
Ini merupakan Salah satu caranya dia menjemput rezeki dalam bisness 
keluarganya.
Alhamdulillah, 
terus jugalah ingatan ini teringat kepada buku
yang pernah saya baca iaitu
'Mudahnya Menjemput Rezeki"
Fahamlah serba sedikit konsep ini :)
Jom kita amalkan bersama..

Selepas COD, kami pun bermulah destinasi ke UiTM Seremban 3. Akhirnya kami sampailah destinasi tersebut. Siap masuk kawasan UiTM la,. Hihi.. lawa taw! Cumanya cik kyra lupa nak snap kerana tengah memandu. Almaklumlah.. :D (next week ada lagi..tunggu ye. Krik krik krik tunggu dulu ye). 

Jalan nak ke UiTM ini pun sebenarnya nak ke arah Port Dickson, jadi alang2 dah ke sini. Baik pergi Port Dickson. Dapatlah mak mengenang nostalgianya bersama sepupu.. hihi. Bermacam2 jugalah kisahnya. Kejap ceritanya berbunyi serius, kejap berbunyi seram, kejap2 suara berderai ketawa.. hahaha.. semuanya gegirl je yang pergi. Macam-macamlah boraknya. Sampailah terselit 1 testimoni shaklee la.. haha.. 

Sebelum tu kite layan dulu gambar ye.. ^_^


Kota Lukut



Sejarah Kota Lukut



Ambil angin petang di Port Dickson, N.Sembilan
Terima kasih Angah Ruzi kerana menjadi pemandu pelancong..

Apakah testimoni yang saya dapat sepanjang hari itu ya? 

"Muda- muda la makan vitamin,
tua- tua makan vitamin..
tak jadi apalah.. susah nanti"
- sepupu


Apabila sepupu saya menyatakan begini, saya memikir jugalah sambil memandu masa ini. Apakah yang membuatnya beliau rasa begini ye.. tiba-tiba tah macamna emak menanyakan,

"Zi, umur berapa menopause?"-emak

"Umur 53"- sepupu

Saya pun sambil memandu, mencelah soalan ini..

"Angah simptom macamne? Ada macam omak tak masa mula2 dulu time datang. Macam rasa loya ke, pitam ke, saraf rasa panas la.. macam mak kawan orang sekarang kene macam mak la.. loya, pitam, lenguh2 sendi la macam2lah" - cik kyra

"Aah zi, mula2 dulu kene macamtulah. Ada tak simptom macamtu?" - emak

"Oh tak de pulak simptom macamtu. Biasa jelah. Ada jugaklah macam dengar cerita pasal menopause ni nanti saraf la panas dan macam-macamlah. Alhamdulillah.. tiadalah macamtu"- sepupu

[MENOPAUSE- biasanya berlaku dalam sekitar usia 50'an dan merupakan kemuncak dalam kehidupan seorang wanita di mana apabila dia tidak lagi mengalami haid selama setahun]

"Oh makan vitamin awal la ni kan?" - cik kyra

"Aah.. lama dah ambil shaklee ni..lama makan vitamin ni"- sepupu

"Patutlah tadi cakap, muda- muda la makan vitamin. Boleh jadi testimoni terus la ni! Hihi"- cik kyra

Berderai gelak masing-masing... :D


So, kepada mak cik- mak cik atau geng-geng sebaya saya, adik2 ke, marilah kita amalkan vitamin daripada sekarang. Especially kita yang pompuan ini. Kalau boleh elakkanlah petanda- petanda menopause seperti ini:


Sumber google


Sumber google

Tanda-tanda dan gejala Menopause:

  • Bahagian muka akan kemerah-merahan, panas dan kerap berpeluh terutama pada waktu malam dan menyebabkan masalah sukar tidur..
  • kedatangan haid yang tak lancar seperti keluar haid dalam tempoh yang singkat (2-3 hari je), kuantiti pengeluaran haid tak menentu (kadang sedikit, kadang banyak) dan ada juga yang haid berhenti untuk beberapa bulan dan datang semula..
  • Terasa sakit ketika 'bersama' kerana faraj menjadi kering..
  • Buang air kecil dengan kerap sehingga berisiko untuk mendapat jangkitan pada saluran kencing dan faraj..
  • Sering pening dan sakit kepala..
  • Keguguran rambut, payudara menjadi lembut dan kulit mulai berkedut..
  • Bahagian abdomen jadi tak selesa, perut terasa kembung dan masalah tulang (osteoporosis)..
  • Berisiko mendapat serangan jantung apabila paras estrogen menurun..
  • Emosi juga terganggu seperti cepat marah dan mudah tersinggung..
  • Masalah ingatan dan kurang daya tumpuan..
  • Kemurungan dan sering tertekan/stress..

Cadangan vitamin untuk wanita Menopause: 


Dapatkan konsultasi secara eksklusif dan juga boleh membuat order shaklee dengan saya.
Saya sedia membantu anda semua :)

FAIZAH
0136625745
WHATSAPP/TELEGRAM
fareast90kyra@gmail.com

Page: Rahsia Kurus Sis
Instagram: Rahsia_kurus_sis

Jangan lupa tekan like page dan follow di instagram! 
^_^

TERIMA KASIH SUDI BACA...

7 comments:

Aisyah Sukor said...

blog awak best.... tp tulisan besarkan sikit.... nak bacaaaaaaa T_T

Cik Kyra said...

Yeke awak? Kecik sangat ke.. kene repair balik la ni.. hihi..masuk dewan bedah la ni.. hahahha..
Nanti saya perbetolkan apa yg kurang ye.. thanks atas komentar awak.. :)

LZ - The Blog Owner said...

Salam cik Kyra,

Saya dari Seremban 2.. Masa first time kerja sini tak biasa jugak.. Dalam fikiran Seremban ni ada berapa sebenarnya.. now Seremban sudah ada 3 iaitu Seremban 3..

anamizu said...

ana x penah sampai prot dickson lagi huwawawa

Cik Kyra said...

Haha.. kan.. konpius betol. Byk sgt seremban..

Cik Kyra said...

InsyaAllah.. nanti ada rezeki ana sampai port dickson ye... :)

Time saya pergi sini, ingat nak cari yang tempat 3D tu. Tak jumpa pulak..

Tapi next kalau pergi, nak gi terjah tmpat 3D tu.. haha.
Sebab dah tau tmpat.. :D

Yun Sing said...

Haha memang pun waves ni suka bawa kita pusing satu dunia sebelum sampai ke destinasi yang dituju

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...