Tuesday, 25 July 2017

FIGHTER HYPERTIROID DALAM TEAM FAIZAH

Beliau adalah junior semasa di Universiti.

Perkenalan kami bermula dengan kem yang diadakan oleh batch Faizah pada semester 6.

Walaupun Faizah ketika itu dilabelkan "garang" almaklumlah senior kan. Begitulah adatnya. Alah garang ketika itu sahaja, tapi tengok kami tetap bersahabat sehingga kini. Cewah! Hehe.

Sambung kembali. Beliau mulai disahkan mempunyai penyakit tiroid jenis Hyper semasa semester 3.

Petanda yang dialami sebelum disahkan ialah berat turun mendadak sehingga 52 kilo walaupun makan banyak,  muntah, cepat letih dan panas badan.

Sehinggalah suatu hari tidak boleh bangun dari katil.

Katanya, "Tidur kejung atas katil"

Jadi ada seorang member, membawanya ke salah satu Klinik di Jengka. Doktor pun mulai buat pemeriksaan dan disebabkan aturan haid tidak teratur, Doktor ambil untuk ujian darah.

Dari situlah tahu ada simptom tiroid. Bila dikaji  ianya adalah dari genetik.

Begitulah takdir yang Allah berikan kepadanya.

Namun begitu, orangnya cukup kuat, happy go lucky dan bila kita lihat insan ini sebenarnya tiada satu pun penyakit serius.

Tapi tidak berkesudahan lagi cerita ini.

Beliau secara tiba-tiba tidak lama sebelum ini dimasukkan wad kerana rentak jantung lebih 100 dan bacaan atas darah menurun. Jadi suka atau tidak perlu meminum iodine semasa itu.

Sangat masam katanya tapi demi penyakit terpaksalah minum.

Paling membimbangkan bila Doktor sendiri kata  boleh datang serangan jantung jika terlambat jumpa dengannya.

Pada mulanya beliau ingat menghadapi demam denggi. Rupanya adalah disebabkan penyakit tiroid ini. Hormon sudah lintang pukang katanya.

Ketika itu beliau merasai badan sejuk sangat tapi orang lain menyentuhi badannya agak panas.

Katanya lagi seluruh sendi sakit sangat. Kesan daripada tiroid tersebut seluruh badan naik bintik-bintik gatal. Bintik-bintik tersebut bertukar jadi warna hitam. Kulit pula kering dan rambut juga gugur.

 Ketika ini hormon memang tidak stabil sangat. Begitulah reaksi tubuh yang diberi hasil hormon dan tiroid.

Beliau sendiri tidak menyangka kali ini diserang sangat serius.

Paling mengejutkan Faizah bila beliau sendiri kata apa yang berlaku ini, beliau hampir ke tahap paling teruk iaitu dipanggil Grave Disease.

Nasiblah Allah itu Maha Penyayang lagi Maha berkuasa, penyakit yang dihadapi belum lagi sampai ke tahap tersebut.

Syukur Alhamdulillah.

Pada 2 bulan lepas Siti Saulehah telah pun mendaftarkan dirinya. Kata beliau ingin sangat menurunkan berat badan bagi mengawal tahap hormonnya.

Faizah pun buatlah try & adjust vitamin yang sesuai dengannya.



Alhamdulillah ikhtiar ini dapat membantunya. Besar sungguh rasanya #ShakleeEffect daripada Team Faizah ini.

Didoakan semoga beliau sentiasa bersemangat menjadi #FighterTiroid di dalam Team Faizah dan sentiasalah sihat.

Jadi jika ada yang mempunyai permasalahan tiroid bolehlah hubungi  Siti yang berada di Shah Alam.

Ini semua ikhtiar dan yang menyembuhnya Allah.


Jika ada mempunyai masalah kulit ke dan ingin #ShakleeEffect? 



Sekarang Faizah mencari dan beri peluang kepada 15 orang untuk dibantu dari segi kulit dan juga menjana pendapatan bersama Team #TWFSK

Apa yang best dengan membina karier dengan Shaklee ialah: 

✔Gaji hari-hari (Untung runcit dari jualan. Hehe)

✔Gaji setiap bulan ( Kami panggil Bonus. Bonus naik dah ni. Alhamdulillah)

✔ Road to Car Bonus

✔ Road to Master Coordinator

✔ Trip Tajaan Shaklee Umrah

✔ Trip Melancong (Naik Cruise, Bangkok) 

Best tak? 


Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,

Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)


COD: Bahau & sekitarnya

2 comments:

Nurul Syahirah said...

Alhamdulillah.. Setiap ujian yang Allah kasi pasti ada jalan penyelesaian 😊

cikkyra blogspot said...

Betul tu syahirah. Kita mampu ikhtiar sahaja. Paling penting tak putus asa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...