Monday, 14 August 2017

6 PUNCA TEKANAN DARAH TINGGI

Assalamualaikum. Selamat pagi. 

Hari ini ingin bercerita tentang satu testimoni daripada rakan mengenai bacaan darah ibunya. Sebelum itu, ingin mencerita serba sedikit dahulu untuk pengetahuan umum kita berkenaan penyakit hypertension di mana dalam kalangan rakyat Malaysia selalunya menyebut dengan penyakit darah tinggi. Jarang sama sekali untuk memanggil bahasa tingginya iaitu hypertension. Betul tak? Hehe

Tekanan darah tinggi ini merujuk kepada tekanan darah yang menolak ke arah dinding arteri dengan tekanan yang tinggi. Tekanan darah yang meningkat melebihi paras normal kekal tinggi boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius seperti serangan jantung, kegagalan jantung, strok, kegagalan buah pinggang dan masalah lain-lain. 

Tekanan darah tinggi ditakrifkan dengan bacaan yang melebihi 140/90 mm Hg (milimeter merkuri). Bacaan nombor di bahagian atas dikenali sebagai  tekanan sistolik, iaitu mewakili tekanan dalam arteri apabila jantung mengepam darah manakala bacaan nombor di bahagian bawahnya pula dikenali diastolik, iaitu mewakili tekanan dalam arteri apabila jantung melegakan antara pengepaman yang dipenuhi denng darah. Seterusnya, bacaan tekanan darah normal adalah lebih kurang 120/80 mm Hg. 

Seandainya Anda rasa tidak berkesempatan untuk membuat pemeriksaan darah. Mungkin juga antara petanda menghadapi tekanan darah tinggi ini boleh dijadikan rujukan.

Tanda-tanda Darah Tinggi

  • Sakit kepala yang teruk
  • Keletihan atau kekeliruan
  • Masalah penglihatan
  • Sakit pada bahagian dada
  • Sukar bernafas
  • Degupan jantung yang tidak sekata
  • Darah pada air kencing
  • Rasa berdebar-debar dan tidak selesa pada bahagian leher dan telinga
Selain daripada tanda-tanda di atas, boleh juga kita melihat puncanya dan juga antara kekurangan vitamin yang ada pada diri kita yang menjadi penyebab tekanan darah kita menjadi tidak normal. 

1. Stress atau terlalu tertekan. Dengan mengaktifkan sistem saraf simpatetik, tekanan boleh menyebabkan arteri untuk tegang. 

2. Pengambilan garam yang berlebihan. Natrium dalam garam boleh menyebabkan  pengekalan air yang berlebihan, jumlah darah mengembang dan akhirnya meningkatkan tekanan darah. 

3. Diet yang rendah dalam kalsium, magnesium dan kalium. Rupanya bila mengambil garam dengan pengambilan yang cukup tinggi, justeru akan membuat kalsium tidak bekerja maksimum. 

4. Pengambilan alkohol yang berlebihan, ditakrifkan sebagai minum lebih daripada minuman harian untuk lelaki di bawah umur 65 tahun, atau yang lebih daripada satu minuman setiap hari untuk wanita atay lelaki lebih umur 65 tahun.

5. Berat badan berlebihan

6. Ubat-ubatan. Sesetengah ubat-ubatan perskripsi, termasuk streroid, pil kawalan kelahiran, dekongestan, NSAIDS dan pil diet boleh meningkatkan tekanan darah. Sesetengah ubat juga boleh meningkatkan darah. 

Berdasarkan daripada enam di atas, dapatlah Faizah cadangkan beberapa vitamin untuk Anda. Antaranya ialah: 

1. Vitamin B  sebagai antistress terutamanya B Complex Shaklee yang mengandungi 8 jenis vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil dalam masa yang sama).

1.Vitamin B1~ mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma

2.Vitamin B2~ mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.

3.Vitamin B3~ mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi.

4.Vitamin B5~Asid Pantothenic memainkan peranan yang penting dalam melegakan tekanan/ stress. Sering dirujuk sebagai "vitamin anti-tekanan,".

Penting untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan yang dihasilkan dalam kelenjar adrenal, menurut University of Maryland Medical Center. Vitamin B kompleks boleh membantu memulihkan kelenjar adrenal daripada stress.

5.Vitamin B6~ penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya. 

Perubahan dalam tahap serotonin boleh mengubah mood dan menjejaskan keupayaan seseorang untuk menghadapi tekanan / stres

6.Vitamin B12~ meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf, mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus dan keupayaan seksual

7.Biotin~ membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut beruban, eczema dan keradangan kulit

8.Asid Folik~ kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya

#Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 m


2. OmegaGuard – membakar kolesterol jahat LDL dalam badan, sekaligus membantu meningkatkan kolesterol baik HDL di dalam badan.


3. Garlic Complex – Bawang putih membantu mencairkan darah, membersihkan darah, dan melancarkan pengaliran darah. Kajian perubatan membuktikan bawang putih membantu menenangkan saraf dan menguatkan jantung. Pengambilan suplemen bawang putih (seperti Garlic Complex) dalam jumlah yang sesuai membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL dalam badan, sekaligus membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
4. OsteMatrix (Calcium-Magnesium) – Kalsium dan Magnesium berfungsi seperti elektrolit; bermakna ia memberi impak kepada jumlah air di dalam badan, memberi kesan kepada pH di dalam darah, serta memainkan peranan penting dalam kontraksi dan rehat sel otot jantung, menjadikan Kalsium dan Magnesium mineral penting untuk meregulasikan degupan jantung. Di sebabkan faktor ini, suplemen Kalsium dan Magnesium membantu meregulasikan tekanan darah.
5. Lecithin - Pemecahan lemak dan kolestrol - lecithin bertindak sebagai pembersih salur darah dan, pengambilan Lecithin membantu mengemulsikan dan metabolismekan lemak, kolestrol, trigeliserida di dalam tubuh.
6. Vivix ini ada kisahnya dengan ibu kepada rakan Faizah. Ibunya mengambil Vivix hanya untuk kesihatan menyeluruh sahaja. Namun begitu, beliau buatlah pemeriksaan dengan doktor dan doktor beritahu bacaan darahnya cantik. Ibunya sangat berasa gembira dengan keputusan ketika itu. 
Vivix ini sebenarnya menggabungkan resveratrol dan polifenol di dalamnya. Bagaimana Resveratrol dalam Vivix membantu dalam darah? 


Sumber Google

■Resveratrol dalam vivix membantu menyelesaikan tekanan darah tinggi (hypertension) melalui beberapa mekanisme. 

■Mengandungi resveratrol yang menurut kajian dapat mengawal tekanan darah terutama bahagia sistolik.

■Selain itu, resveratrol juga membantu mengurangkan iritasi dan melancarkan perjalanan darah melalui saluran darah.

■Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah. 

■Tambahan lagi, resveratrol sudah dikenalpasti baru-baru ini untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku

■Resveratrol juga bertindak didalam sel otak untuk menaikkan tekanan darah yang disebabkan oleh faktor pemakanan atau hormon.


Inilah ibu Kezia bersama Vivixnya. Hihi

****************

CARA PEMBELIAN ESELL

■ Anda perlu baca pada pautan surat ini . InsyaAllah Faizah adalah pengedar Shaklee yang sah dan telah menjadi ahli berdaftar sejak tahun 2013.


■ Sebelum Anda membelinya, pastikan vitamin ini sesuai dengan diri Anda kerana produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Dapatkan nasihat daripada doktor jika Anda mempunyai permasalahan penyakit dan setelah ketahui jenis petanda atau simptom mungkin boleh merujuk dengan Pengedar Shaklee yang sah untuk diketahui mana satu vitamin yang sesuai untuk mengurangi simptom tersebut. 


■ Anda juga boleh merujuk rangkaian produk Shaklee di laman website Shaklee Malaysia


■ Info wajib dibaca: 


Postage Semenanjung/Sabah Sarawak: RM10.60/RM21.20


Free Membership: Membuat pembelian sebanyak 200 point uv dari mana-mana hasil jumlah dari produk. Setiap produk mempunyai point uv tersendiri. Contohnya Omega Guard adalah 33 uv.


Free Postage: Jika ingin keahlian sekali free postage, pembelian adalah dari RM800 ke atas.


Jenis Penghantaran: Citylink dan Gdex. (Kawasan Felda dan pendalaman biasa tidak masuk) Jika inginkan perkhidmatan poslaju, boleh beritahu Faizah di whatsapp.


■ Baca dan fahami langkah-langkah pembelian ESELL di sini: 


1. Klik pada pautan ESELL 


a) SENARAI KESEMUA VITAMIN


b) OMEGA GUARD

c) VIVIX

(seandainya ingin membeli 5 botol lebih baik direct dengan Agen Shaklee yang SAH untuk terus menjadi ahli dan paling best Anda akan dapat sekali Voucher RM60. Seandainya tidak ingin menjadi ahli, boleh beli 5 botol di sini tetapi Voucher RM60 anda tidak akan dapat. Begitulah syarat yang Shaklee tetapkan)




2. Seterusnya akan ke pautan website Shaklee yang selamat untuk prosess tempahan dan bayaran yang sangat mudah. Di halaman pertama adalah berkenaan Terma dan Syarat yang dinyatakan sebagai tanda Agree. Klik tandaAgree jika anda bersetuju untuk meneruskan, pastikan nama dan alamat adalah disemak betul semasa pembelian nanti.


● Anda diberi 48 jam selepas menerima barang untuk membuat sebarang aduan jika barang yang diterima adalah berlaiman dari yang ditempah melalui online. 


● Jika Anda menerima barang yang rosak, 3 hari tempoh yang diberi untuk dikemukakan semula kepada pihak Shaklee Product di cawangan-cawangan berdekatan Anda atau Anda boleh sahaja Contact Faizah tentang hal ini dengan memberikan gambar slip kertas  produk yang diselitkan di dalam kotak yang tertera nombor invoice dan gambar produk yang baru dapat. 


Tambahan lagi, jika Anda nak dapatkan vitamin keesokkan harinya, sebaiknya submit order ini sebelum jam 3 petang. InsyaAllah akan sampai esok harinya. 


3. Selepas menekan klik Agree tadi, Anda akan ke Halaman Senarai Produk.Senarai ini turut menyatakan harga produk dan kuantiti produk boleh diubah mengikut keinginan Anda. 


4. Seterusnya selepas Anda memilih vitamin yang ingin dibeli, Anda perlu klikCheckout untuk terusksn ke Halaman Alamat & Nama untuk lokasi penghantaran. 


5. Selepas semua maklumat diisi, Anda boleh klik Continue untuk ke Halaman Pengesahan Pesanan. Pesanan ini akan dihantar melalui hanya GDEX atau Citylink. Harap Anda selesa dengan perkhidmatan yang dipilih oleh Shaklee ini. 


6. Setelah itu, Anda perlu klik Proceeed For Payment untuk membuat pembayaran melalui Kad Kredit atau Kad Debit. 


7. Di Halaman Pembayaran, Anda perlu kemukakan maklumat kad diperlukan dan klik Confirm Payment.


8. Selepas klik Confirm Payment, kebiasaaannya Anda akan melalui laman web dari pihak Bank yang tertera pada Kad Anda untuk proses pengesahan melalui penghantaran PIN MSOS CODE ke telefon bimbit. PIN MSOS CODE ini seperti CODE TAC  untuk transaksi pemindahan banm ke bank seperti kita biasa buat di maybank2u atau cimbclicks.


9. Selepas pembayaran BERJAYA dibuat,emel pengesahan pembelian atau invois akan dihantar ke emel Anda sebagaimana emel yang Anda isi di Halaman Alamat  & Nama. 


TAHNIAH tersaksi Anda BERJAYA. 


Jangan lupa selepas Anda buat belian, whatsapp Faizah untuk dapatkan konsultasi dan berikan juga nombor invois Anda untuk rujukan Faizah. Lagi satu perkara, nombor tracking dari Citylink atau Gdex yang Anda beli secara ESELL boleh dapatkan daripada Faizah ya. Itu kan hak Anda perlu tahu. Biasa akan update dalam masa 24 jam di dalam sistem.


*************************

Jika ada mempunyai masalah kulit ke dan ingin #ShakleeEffect? 



Sekarang Faizah mencari dan beri peluang kepada 15 orang untuk dibantu dari segi kulit dan juga menjana pendapatan bersama Team #TWFSK

Apa yang best dengan membina karier dengan Shaklee ialah: 

✔Gaji hari-hari (Untung runcit dari jualan. Hehe)

✔Gaji setiap bulan ( Kami panggil Bonus. Bonus naik dah ni. Alhamdulillah)

✔ Road to Car Bonus

✔ Road to Master Coordinator

✔ Trip Tajaan Shaklee Umrah

✔ Trip Melancong (Naik Cruise, Bangkok) 

Best tak? 


Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,

Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)


COD: Bahau & sekitarnya

5 comments:

Busyra Bt Takiyudin said...

nice sharing. betul tu kdg2 kalau terlalu stress pun boleh naik darah tinggi.

cikkyra blogspot said...

Terima kasih Busyra 😘

Ahmad Hasif said...

terima kasih atas perkongsian ni.. :)

Nabila Syifa said...

ada sale tzk shaklee merdeka?

cikkyra blogspot said...

Ada nabila. Dapat vita C RM60 dan Voucher RM60. Kalau nak boleh beritahu saya di whatsapp 0136625745

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...