Friday, 9 September 2016

Mengapa kita perlu mengambil ANTIOKSIDAN?

APA ITU RADIKAL BEBAS?


Sumber Google

Daripada sumber wikipedia menyatakan yang  Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan sentiasa berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain.

Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain.

Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronik, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah. Untuk mencegah atau mengurangkan penyakit kronik kerana radikal bebas diperlukan antioksidan.

Sebenarnya, tubuh manusia dapat meneutralkan radikal bebas ini, hanya saja bila jumlahnya terlalu berlebihan, maka kemampuan untuk meneutralkan mereka akan semakin berkurang.

Sumber Google


Merokok, misalnya, adalah kegiatan yang secara sengaja memasukkan pelbagai racun kimia yang bersifat radikal bebas ke dalam tubuh. Tubuh manusia dibentuk untuk menerima asupan yang bersifat alamiah, sehingga apabila menerima masukan seperi asap rokok, akan berusaha untuk mengeluarkan pelbagai racun kimia ini dari tubuh melalui proses metabolisme, tetapi proses metabolisme ini pun sebenarnya menghasilkan radikal bebas. Pada intnya, kegiatan merokok sama sekali tidak berguna untuk tubuh, walaupun dapat ditemui perokok yang berusia panjang.

Radikal bebas yang mengambil elektron dari sel tubuh manusia dapat menyebabkan perubahan struktur DNA sehingga timbullah sel-sel mutan. Bila perubahan DNA ini terjadi bertahun-tahun, maka dapat menjadi tekanan oksidatif yang menimbulkan berbagai penyakit kronik seperti kanser, penyakit jantung, dan alzheimer.

Tubuh manusia, sesungguhnya dapat menghasilkan antioksidan tetapi jumlahnya sering sekali tidak cukup untuk meneutralkan radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh, dan juga ada pelbagai antioksidan yang tidak dapat dihasilkan dari tubuh tetapi harus melalui makanan.


Sumber Google: Terdapat banyak buah-buahan bersumberkan Nutrisi tinggi

Sering sekali, zat pencetus yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan antioksidan tidak cukup dimakan. Sebagai contoh, tubuh manusia dapat menghasilkan glutathione peroxidase, salah satu antioksidan yang sangat kuat, hanya saja, tubuh memerlukan pengambilan vitamin C sebanyak 1,000 mg untuk mendorong tubuh menghasilkan glutahione peroxidase ini.


Sebaik sebiji Vitamin C ini mempunyai 500 mg Vitamin C 
dan setiap tablet ini diformulasikan dengan Teknologi Sustained Release 
iaitu dilepaskan setiap 1 jam sehingga cukup 5 jam.


Mengapa kita perlu mengambil ANTIOKSIDAN?

"ANTIOKSIDAN SEBAGAI SENJATA MELAWAN RADIKAL BEBAS"


Setuju dengan ayat di atas? Anda mungkin akan setuju apabila membacanya hingga habis berkenaan ANTIOKSIDAN ini. :)
Penuaan kulit bermula dari radikal bebas di mana ia akan merosakkan kulit.

Persekitaran yang kotor terutama sinaran UV akan membawa kepada radikal bebas.

Jadi, untuk membuat ia jelas, kita menganggap bahawa radikal bebas merupakan penyebab dan ANTIOKSIDAN adalah WIRA yang akan memusnahkan radikal bebas.

Maka PERISAI KULIT paling terbaik ialah "POWER OF ANTIOXIDANT" itu sendiri.


VIVIX - THE POWER OF ANTIOXIDANT

Seperti Vivix adalah supplement paling power bagi Antioksidan kerana Shaklee Vivix mengandungi polifenol unik yang mempunyai kuasa antioksidan.

Ia digabungkan dengan asid ellagitannin dan ellagic di dalamnya untuk mewujudkan antioksidan yang paling kuat untuk melawan radikal bebas dalam badan anda.

Antioksidan ini juga akan dapat mengelakkan badan anda daripada pelbagai penyakit.

Nak tahu tak sebabnya lagi Vivix ini "POWER OF ANTIOKSIDAN" ?

Vivix ini sebenarnya bertindak sebagai anti -penuaan yang terbaik dari segi;

Shaklee Vivix mempunyai resveratrol mengandungi 6x lebih daripada anggur merah biasa. 

Bahan ini mempunyai kesan anti -penuaan yang besar yang memberi impak kepada 4 mekanisme utama penuaan selular, termasuk tenaga sel pertahanan sel, pembaikan sel dan prestasi sel. 

Jika semua mekanisme ini boleh dilindungi dengan baik , penuaan selular boleh pergi lebih perlahan dan anda akan sentiasa kelihatan lebih muda. 

Apa tunggu lagi dapatkan dari saya iaitu Vivix dan juga set promosi anti-penuaan; ESP & Vitamin C.


PROMOSI SEPT 2016 : ESP & VITAMIN C


SET ANTI PENUAAN

VIVIXmelalui ujian klinikal yang ketat dan hasilnya telah membuktikan ianya memperlahankan proses penuaan sel dari 4 aspek berikut: 

1)Mengoptimumkan potensi sel-sel tubuh.
2) Membaikpulih sel-sel tubuh.
3) Mempertingkat tenaga sel-sel tubuh.
4)Mempertingkat sistem pertahanan sel-sel tubuh.


Cun kan kakak Hani ni ? :)


ESP Soy Protein

1) Asid amino membantu pembinaan otot, kulit, kuku, rambut, darah, organ disamping 50,000 jenis protein dan 20,000 jenis enzim. Pengambilan ESP yang konsisten adalah kunci kepada keremajaan kulit dan otot, serta memelihara kehidupan yang lebih mampan.

2) Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones yang mana mempunyai ciri yang sama dengan hormon estrogen wanita. Isoflavones membantu menurunkan tahap kolestrol dan membantu mengelakkan penyakit seperti osteoporosis dan sakit jantung.

3)Terdapat banyak bukti tentang keupayaan geinstein di dalam kacang soya yang dapat merencatkan sel kanser dan menghalangnya daripada merebak. Ia membantu memusnahkan radikal bebas sebelum ianya bermutasi. ESP juga membantu memelihara kesihatan uterus dan ovari, mengurangkan simptom menopos dan mengurangkan pembengkakan prostat.

4) ESP sebagai protein dapat membantu merangsang sel kulit yang sihat, mengurangkan kedutan, sebagai anti penuaan, memulihkan kulit dan otot. Di samping itu ia juga membantu pemulihan yang cepat daripada kesan luka dan mengurangkan parut.

5) ESP menyediakan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun. Ia juga memperbaiki kondisi kesihatan seperti keletihan, migrain, insomnia atau masalah akibat tekanan seperti depresi dan cemas (anxiety).

6) ESP membantu memperbaiki masalah rambut beruban, rambut gugur atau pelbagai lagi masalah rambut. Ia juga membantu masalah kulit seperti pigmentasi dan jeragat.

7) ESP membantu memperbaiki daya ingatan, kesihatan seksual dan lain-lain.
VITAMIN C

1) Salah satu fungsi yang paling kuat vitamin C adalah peranannya dalam pengeluaran kolagen, protein yang memberikan keanjalan kulit anda. Apabila kita meningkat usia, kolagen rosak dan kedutan mula terbentuk. Dengan menstabilkan tahap kulit anda vitamin C boleh membantu untuk mengatasi pembentukan kedutan dengan meningkatkan pengeluaran kolagen.

2) Ternyata bahawa vitamin C boleh mempunyai hampir hasil yang sama dengan rawatan laser atau kimia. Tompok penuaan pada dasarnya disebabkan kerosakan matahari, dan vitamin C adalah antioksidan yang kuat, yang mampu mengurangkan bilangan sel-sel terjemur serta kerosakan yang berkaitan dengan usia terbalik untuk kulit. Walaupun bukan merupakan pelindung matahari, vitamin C melindungi dan boleh membaiki kerosakan UV seperti perubahan warna dan garis-garis halus.
Jika berminat dengan Produk Shaklee ini, hubungi saya pada whatsapp atau PM direct di Facebook.

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira 
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.Syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Tel: 0136625745 (Whatsapp)
COD Area: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau, Bandar Seri Jempol dan sekitarnya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...