Tuesday, 3 January 2017

7 TIPS TIDUR LEBIH AWAL UNTUK KAUM ADAM & HAWA DI LUAR SANA

Assalamualaikum. Hai apa khabar semua?

Hari ini ingin menceritakan tips untuk kaum Adam dan Hawa yang sering kali mempunyai kesulitan untuk tidur lebih awal. Ini juga antara tips yang Faizah tekankan juga sepanjang hari. 

Bukan apa, sebenarnya bila kita tidur awal kulit kita akan kelihatan segar, sihat, imunisasi kulit dan dalaman tinggi serta kita akan dapat mengurangkan gejalan stress di siang hari. Apa yang penting jika kita menjaga waktu tidur, jerawat tidak lagi akan datang membawa gengnya ke atas kulit kita ini. Sepanjang Faizah memulihkan jerawat kronik, tidur menjadi perkara pertama dititikberatkan. 

Jika Faizah tidur setiap hari, jerawat akan datang menyerang dan diri sendiri juga akan berganda-ganda stress. Sedih kan?

Ingin bertanya juga Anda di luar sana, kebiasaan kalian tidur jam berapa? Kalau sudi komenlah di bawah. 


Sumber Google


7 TIPS TIDUR LEBIH AWAL

Perkongsian ini adalah hasil bacaan di sumber blog TipsSihatSelalu. Mudah-mudahan tips ini membantu kalian untuk lebih istiqomah menjaga waktu tidur lagi. 

1. Simpan gajet elektronik

Satu kajian di US mendapati 95 peratus warganya menggunakan gajet elektronik sejam sebelum tidur sekurang-kurangnya beberapa hari dalam seminggu, menjurus kepada lewat tidur. Buat satu peraturan supaya tiada gajet dibenarkan di katil.


Matikan semua gajet sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur. Terdedah dengan cahaya lampu yang terang adalah salah satu faktor sukar untuk tidur. Anda juga akan menjadi asyik menggunakannya sehingga terlewat tidur.

2. Tulis 'Worry Journal'

Biasanya kita susah nak tidur sebab banyak sangat benda nak fikir. Pasal kerja lah, pasal anak lah, pasal duit lah, pasal keluarga dan macam-macam lagi. Biasanya kita tak tidur sebab terfikir banyak kerja nak setel. Cara untuk elakkan benda ni adalah dengan buat senarai apa nak buat. 

Tak semestinya senaraikan kerja yang nak disiapkan, kita juga boleh tulis perkara yang menyebabkan kita risau. Kosongkan minda boleh bantu untuk tidur.

3. Set Alarm (bukan untuk bangun tidur, tapi untuk tidur)

Jadikan kebiasaan untuk tidur pada masa yang tetap setiap malam. Letakkan alarm supaya mengingatkan kita supaya habiskan segala kerja dan tidur awal.

4. Tinggalkan kerja anda di pejabat

Membawa balik kerja ke rumah boleh menyebabkan kita akan stay-up untuk siapkan kerja. Kerja tersebut akan mengganggu tidur kita. Cara paling mudah untuk tidur awal adalah meninggalkan segala kerja di pejabat. Anda akan terkejut kerana cara ini sebenarnya boleh menambah produktiviti kerja anda dengan tidur awal.


5. Bersenam di waktu siang

Kajian mendapati orang yang bersenam mempunyai tidur yang berkualiti dari orang yang tidak bersenam. Dengan bersenam, kita akan rasa lebih letih dan mendorong untuk tidur lebih awal. Jika kita tidak bersenam pun, pastikan kita bertindak aktif sepanjang hari, banyakkan berjalan, membuat kerja rumah dan naik turun tangga supaya ia menyamai kesan kita bersenam selama beberapa jam.


6. Tetapkan ia sebagai rutin

Biasakan diri untuk bersiap untuk tidur lebih awal. Minum susu, pakai pakaian tidur dan membaca buku bagi merehatkan diri serta menyiapkan diri untuk tidur. Kita juga akan rasa nyaman dan selesa serta terdorong untuk tidur lebih awal.


7. Terus tidur bila rasa penat

Jangan paksa diri untuk terus berjaga bila anda rasa penat. Pertama kali merasa penat, anda perlu terus tidur kerana apabila anda paksa lagi diri selepas itu, sekurang-kurangnya anda akan tidur 3 jam lewat selepas itu.

sumber: http://www.huffingtonpost.com


8. Ambil makanan tambahan

Ada sedikit info tambahan, jika ada yang mengalami sukar tidur dan masih tidak mampu tidur awal sebaiknya ambil vitamin-vitamin yang dicadangkan di sini iaitu:


Boleh baca info selanjutnya di SINI


1. ESP : Merupakan Soya Non-GMO dan berfungsi sebagai protein. Dapat Membantu meningkatkan Melatonin

2. Ostematrix: Membantu meningkatkan kalsium dan magnesium yang diperlukan oleh badan untuk tidur lebih nyenyak. 

3. Gla Complex: Membantu menstabilkan hormon.

4. B Complex: Sebagai anti-stress dan menenangkan saraf. Dapat elakkan seseorang dari kemurungan, mood swing dan bermacam lagi

5. Lecithin: Meningkatkan hormon Serotonin, mengurangkan lemak di badan, meningkatkan kekuatan ingatan, kulit cantik dan bermacam lagi. 

Eh chop! sebelum tidur pastikan baca doa tidur dahulu. 


Semoga ini dapat membantu kalian untuk atasi tidur lewat. :)

Pastikan kulit dan dalaman Anda sihat ya! 

Nak baca testimoni saya? Ada pada link ini:





Stok Promosi Ini terhad!

Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,
Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)

COD: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau & sekitarnya

3 comments:

Ana Suhana said...

No 2 tue selalu punca susah tidur. Hehe

Blog Sukesukie said...

betul tu sebelum tidur kena simpan gadget kalau tak mesti dengar lagu dulu baru tidur cx

cikkyra blogspot said...

lepas ni pastikan off hp jam 9 malam. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...