Monday, 23 January 2017

APA YANG PERLU ANDA BUAT JIKA BIBIR KERING DAN MENGELUPAS?

Assalamualaikum. Morning semua! 

Semua dah sarapan pagi ke? Meh stori sarapan apa hari ini. 

Faizah pagi ni tidak tahulah sarapan apa. Paling penting ESP Soy Protein mesti kene shake-shake-shake. hehe.  


So kepada yang terbaca entry ini sambil bersarapan tu bolehlah baca pengalaman Faizah sepanjang tahun 2016 yang lepas.

Sebenarnya dalam tahun 2016 sepanjang ingin merawat kulit jerawat nanah (cystic acne) dekat pipi dan dagu ni, Faizah juga ada menghadapi masalah bibir yang agak teruk mengelupasnya. 




(Lihatlah pada gambar ini, nampak la sikit kan bibir mengelupas)

Makanya terpaksalah rela hati pakai hari-hari lipbalm. Itu pun Bonda yang belikan jenama V***** tu.

(Terpaksa pakai ye lipbalm tersebut sebab dah penat jawab pertanyaan orang tanya "kenapa" dengan bibir ni )

Ok kita pun pakai la lipbalm tu. Taraaa okeh setel. Bibir pun cun! 

Tapi kan bila dah kerap pakai. Aihh makin sensitif sampai tak boleh nak makan. Huwaa. 



Sumber Google: Lebih kurang macamnilah keringnya. Tak boleh nak makan dengan tenang kalau jadi macamni. Allah tarik nikmat sekejap sepanjang 2016. Allahuakbar. 

"Salah satu penyebab bibir kering dan pecah ialah kerana kekurangan vitamin-vitamin dan mineral di bawah: 
- kurang vitamin B terutama asid folik dan riboflavin- kurang vitamin C- kurang vitamin E- kurang zat besi"


Apa lagi stop guna lipbalm tu. Fokus giler2 makan vitalea dan b complex dengan dosage 2 biji setiap satu jenis setiap hari. 


Kalau nak tahu orang jenis bibir mengelupas ni kekurangan b complex dalam badan. Itu yang duk pulun upkan dosage banyak ni.

(Sebenarnya bibir kering balik tu terjadi Vivix dah habis. Masa on dengan Vivix, masalah kulit sebelum ni semua ok dah.)


Sekarang taraaaaaaa bibir dah ok. Dah boleh makan macam-macam. Syukur alhamdulillah Allah bagi nikmatnya kembali. 



Sumber Google: Ada juga letak dengan Herbal Blend


Sumber Google


Tapi ada satu je Bonda dah suruh kurangkan makan iaitu TOMATO. Kata beliau,

"Mak syak kau alah dengan tomato ni"

Jadi kita pun redo je la. Bila research baca mana-mana blog, yessss memang betoi pun orang bibir sensitif sila la kurangkan makan tomato. 

Sampai sekarang kalau nak makan tomato, bonda punya siren peringatan tu menusuk ke dalam minda dan jiwa.

Lepas ni harap janganlah bibir kering teruk sangat sampai tak boleh nak makan lagi.

(Ada yang kurus melidi lagi lepas ni.  hope janganlah begitu kan)

Jerawat pun janganlah mengada-ngada nak naik lagi okeh. .

So, jadi Faizah memang banyak sangat makanan yang kene alert. Bukan apa reaksi terhadap allergik makanan sangat ketara.

Tabah dan sabar aja hati.

Wahai Vivix jomlah kita telan. Hanya dikau mampu atasi masalah skin allergic macamni.

Kalian yang ada masalah kulit tu. Mohonlah makan Vivix.

Makan Vivix bukanlah saje suka-suka untuk kulit tapi "muda"kan sel dalaman kita ini. Mana yang sel-sel tua dalam badan tu, hanya Vivix sahaja mampu mudakan menurut sudut kajian klinikal.

InsyaAllah. Kita hanya mampu ikhtiar. Segalanya Allah yang menyembuhkannya. 



Beli 2 botol Vivix, penjimatan sebanyak RM357
FREE POSTAGE
FREE MEMBERSHIP
CASH BONUS 




Nak baca testimoni saya? Ada pada link ini:





Stok Promosi Ini terhad!

Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,
Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)




COD: Bahau & sekitarnya

2 comments:

Akif Imtiyaz said...

Salam cik kyra..kak lya singgah sini..tq tau sudi singgah dan follow blog akifimtiyaz.com .kak lya dah follow sini jugak..Nnt ada masa singgah2 laa lagi rapatkan silaturrahim..

Adam said...

Saya tak ada penyakit tapi makan vivix. Ini bukan blogwalking tau. Saya tak suka buat blogwalking.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...