Monday, 10 April 2017

8 SEBAB KENAPA PENTING MENGAMBIL MAKANAN TAMBAHAN SEBAGAI HARIAN

Assalamualaikum. Selamat tengahari semua. Dah lama juga Faizah tak update dalam masa 2 3 hari ini. Cuma tidak berkesempatan lagi ingin berkongsi dengan Anda semua berkenaan satu hal ini. 

Adalah 2 atau 3 orang baru-baru ini bertanya soalan berkenaan tentang, 

"Perlukah dalam seumur hidup kita ini makan supplemen? Penting sangatkah? Kenapa? Kenapa? Kenapa?"

Bila berulang kali bertanya "Kenapa?", eh dah kenapa dengan awak ni? Haha. Eh gurau jelah. 

Jangan risau. Anda ambil dan makan sahaja supplemen Shaklee ini tanpa henti. Sangat berbaloi untuk jangka masa panjang kesihatan Anda. Sekurangnya kita mengurangkan risiko penyakit itu. Sebab Shaklee ada Shaklee Difference: 
1) All natural (safe)
2) Terbukti secara klinikal (proven by science)
3) Berkesan (effective)

Semalam Faizah dengar dan study balik "Shaklee Landmark Study" yang disampaikan oleh salah seorang staff Shaklee. Menurut beliau, bagi kajian jangka masa panjang yang diambil oleh pengguna Shaklee lebih 20 tahun bersama vitamin Shaklee telah dijalankan oleh seorang saintis iaitu Dr Gladys Block, Saintis terkenal di California (Fokus kepada kanser).
Wah! Dengar aja saintis luar ini yang begitu teruja sekali nak buat kajian membuatkan satu cabaran juga untuk pihak Shaklee kan? Persoalannya adakah Shaklee sahut cabaran ini?Pada mulanya CEO Shaklee macam teragak juga nak ambil keputusan terima untuk cabaran kajian ke atas jangka panjang pengambilan Shaklee lebih 20 tahun ini. Namun begitu, para saintis Shaklee begitu teruja sekali  bila dapat tahu saintis luar ingin membuat kajian ini. Mereka berkata apa salahnya mengambil cabaran ini untuk dilihat samada berkesan atau tidak jangka masa panjang lebih 20 tahun keatas pengguna yang menggunakannya. 

Jadi CEO pun terkejut yang mana saintis-saintis Shaklee begitu teruja hal ini. Maka CEO pun bersedia untuk menerima kaloborasi ini bersama Dr Gladys Block ini. 

Seronok dengar bila Shaklee ambil cabaran untuk buat kajian vitamin bersama Dr Gladys Block (Saintis Terkenal di California, lebih fokus kajian  kepada kanser) untuk melihat prestasi kesihatan manusia dengan pengambilan Shaklee secara konsisten dalam jangka masa panjang iaitu lebih 20 tahun. 

Kajian Landmark Study ini juga dijalankan di bawah Universiti Berkeley California. 

Faizah baru 3 tahun lebih makan Shaklee, ini pulak dah buat kajian untuk 20 lebih tahun. 

Tak salah lagi untuk sesiapa yang ingin mengambil Shaklee sebagai vitamin seumur hidup. 

Siap ada kajian lagi kan. Ini benar-benar membuatkan kita tidak rasa was-was lagi. Badan nak pakai lama kan, mestilah kene cari makanan tambahan yang baik untuk kesihatan diri kita kan?

#ShakleeEffect mai dah dalam hati. Hehe. Tak salah lagi memilih produk ada ujian klinikal ini. Kita lihat nanti bagaimana hasilnya prestasi kesihatan kita jangka masa panjang lebih 20 tahun akan datang nanti. InsyaAllah. 

Jawapan untuk pertama ini mungkin dah boleh memuaskan hati Anda di luar sana kan? Tapi masih tak cukup lagi ye tak? Hehe. 

Faizah bagi lagi jawapan kedua pulak. Dipetik sumber cerita ini dari facebook Master yani untuk sesi Q & A dengan salah seorang saintis Shaklee. Mungkin daripada soalan dan jawapan ini akan membuatkan kita rasa bumi kita ini makin tua. Kasihan bumi kita, kitalah buat semuanya makin tua. Ini semua salah kita. 

Eh teremosi pulak kan. Haha. Jom kita baca sesi Q &A ini.

Soalan :
Dr Bruce, which is better, taking fresh fruits and vegetables or taking supplements? 

Dr Bruce :
Let me ask you, which is better, drink water or breath the air? 

In today's world, we can't choose 1. We NEED both. We are not living like out grandparents 100 years ago. The soil are full of minerals. No pesticide used. There are no pollution. And people are actually work HARD literally. .

Not like today. 

Faizah tambah lagi jawapan yang ketiga pula untuk kita renungi bersama adakah supplemen penting diambil atau tak. Tepuk daya tanya hati. 

Kepentingan kita ambil supplemen adalah sebab: 

1. Tubuh kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi daripada apa yang diperolehi daripada makanan. Vitamin daripada pemakanan tidak mencukupi bagi kesan pencegahan penyakit dan anti penuaan. 

2.Buah-buahan dan sayuran mungkin tercemar.  Penggunaan baja sintetik dan racun perosak mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut. 

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. 

4. Gangguan penyerapan zat makanan di dalam tubuh berlaku akibat pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik.

5. Amalan yang tidak sihat seperti pengambilan kafein berlebihan, berlemak,  kolestrol, gula dan garam telah mengurangkan simpanan mineral dan mengganggu penyerapan mineral.

6. Gaya hidup masa kini dengan kehidupan yang mencabar, sibuk dan stress menyebabkan kurangnya penjagaan diri dan mengakibatkan masalah kesihatan.

7. Kurangnya penyediaan makanan sihat di rumah dan gemar makanan segera yang tinggi kandungan MSG merupakan penyumbang kepada masalah kesihatan.

8. Persekitaran yang tercemar dan imunisasi yang lemah akibat kekurangan mineral dan vitamin telah menyebabkan diri mudah dihinggapi penyakit. 

Justeru itu amatlah penting untuk mengamalkan tiga cara untuk kesihatan optimum iaitu;

1. Senamam yang konsisten
2. Makanan yang seimbang
3. Mengambil supplemen sebagai pelengkap dalam pemakanan seharian,

Supplemen bukan alat untuk kita tidak mengamalkan pemakanan sihat. Ia adalah untuk MENYOKONG sebagai pelengkap kepada pemakanan kita.


Siapa sini setuju?

Konklusinya, hargailah kesihatan Anda hari ini dan bermulah hari ini dengan gaya hidup lebih sihat. Lihatlah 10 tahun dan 20 tahun akan datang kesan prestasi kesihatan kita bersama vitamin Shaklee.

Tapi pastikan Eat Healthy ya! 😘 .


Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,
Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)


COD: Bahau & sekitarnya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...