Monday, 19 December 2016

7 PETUA CARA ALAMI BAGI MENGURANGKAN KEGATALAN WAJAH AKIBAT RESDUNG

Hari ini sedikit terlewat Faizah ingin berkongsi antara 7 petua cara alami yang boleh kita mengurangkan simptom kegatalan di wajah akibat resdung. Secara peribadinya, kegatalan di wajah Faizah ini selalunya adalah akibat daripada alahan makanan seperti makanan laut. Kalau dahulu boleh dikatakan bersin setiap sampai mengeluarkan lendir putih dan kadangkala bengkak di tepi telinga. 

Tapi makin lama tidak dirawat itulah yang mengakibat jerawat bernanah hampir setahun lebih jugalah. Sejak awal bulan 2 tahun ini sehingga sekarang masih lagi bereksperimen dari segi pemakanan dan juga beberapa vitamin Shaklee

Nanti Faizah akan cadangkan yang paling sesuai untuk kalian yang mempunyai permasalah di bahagian point akhir sekali. 

Ini pula 7 petua cara alami yang boleh Anda ikuti: ( Sumber Healthy Vita Garden)


PETUA 1


Sumber Google


Bahan-bahan:
 Seketul Halia
 1 camca Lada Hitam biji 
Air secukupnya

 Cara-caranya:
1. Basuh bersih halia (jangan dibuang kulit) masukkan Lada Hitam dan air (jangan penuh jangan sikit, agak-agak hapus Halia tu) ke dalam 1 bekas. 

2. Panaskan dalam api sederhana sehingga mendidih 

3. Bila dah sejuk @ suam-suam kuku (Ikut keselesaan) korang kumur dengan air tersebut, amalkan setiap pagi, petang dan malam, insyaAllah.
 
4.Bila dah habis boleh tambahkan air dan ulangi langkah 2 sehinggalah warna bertukar menjadi putih. 



PETUA 2


Sumber Google: Junior universiti pernah kongsikan. 
Beliau tiap kali jerawat naik, ambil Kayu manis dan kikisnya. 
Ambil serbuknya itu letak air sedikit dan letakkan di jerawat tersebut. 
Kata beliau agak sedikit pedihlah rasanya. Cuma Faizah aja tidak mencubanya lagi. Hehe

Bahan-Bahan:
 4 batang Kayu manis 
Secebis kain putih/kain bersih 

Cara-Caranya:
1. Tumbuk atau kisar kayu manis sehingga menjadi serbuk 

2. Biarkan serbuk kayu manis sehingga kering 

3. Letakkan serbuk tadi ke tengah-tengah kain dan ikat seperti sup bunjut 

4.Gosokkan bunjut kayu manis ke tapak tangan dan hidu berkali-kali


PETUA 3


Sumber Google

Bahan-bahan:
 3 biji bawang merah 
2 helai daun sireh 
Secubit biji sawi 

Cara-caranya:

1. Hiris halus 3 biji bawang merah. 

2. Ambil 2 helai daun sirih dan secubit biji sawi. 

3. Masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan air yang sedang mendidih. 

4. Wapkan ke muka anda. Amalkan selalu. 


PETUA 4


Sumber Google: Petua ini kakak pun paksa membuatnya setelah rakan-rakannya nasihatkan tetapi tidak berkesempatan lagi mencuba. 
Korang pernah cuba tak? Cer stori. 

Bahan-bahan:
Teh uncang   

Cara-caranya: 

1. Simpan teh uncang yang telah digunakan 

2. Sapukan pada wajah pada waktu yang sesuai seperti sebelum mandi 

3.Biarkan seketikan untuk intipati teh meresap ke wajah. Selamat beramal


PETUA 5


Sumber Google: Pernah juga mencuba limau nipis sahaja. 
Jerawat memang cepat kecut tapi itulah pedih sedikit. 
Mungkin dengan bahan-bahan campuran di bawah ini jika dicuba 
ada keseimbangannya. Agaknyalah. Hehe. Kalau nak kulit bersih, 
cubalah limau nipis. Ohsem sangat!

Bahan-bahan:
 8 biji limau nipis 
10 helai daun pandan  

Cara-caranya:

1. Hiris daun pandan halus-halus seperti bunga rampai

2. Hiris dan perahkan limau nipis ke atas daun pandan. 

3.Gaul sehingga sebati Sapu ke seluruh wajah. 

4.Boleh amalkan pada jam 10.00 pagi sehingga 3 petang. 


PETUA 6


Sumber Google

Bahan-bahan:
 Setengah sudu madu 
Setengah sudu cuka   

Cara-caranya:

1. Gaulkan madu bersama cuka (saya lebih suka lebihkan cuka)

2. Tuang sedikit ke tapak tangan Sedut ke dalam hidung. 

3. Dimulakan dengan hidung kanan, jangan lupa bismillah dan selawat (rasa sampai naik ke otak). 

4. Ulang hidung kanan dan kiri sebanyak 3 kali. 

5. Terasa pedih sehingga keluar air mata tetapu kelegaan yang pantas insyaAllah. 


PETUA 7

Selain daripada 6 kaedah luaran secara alami yang Faizah pernah buat sebelum ini. Faizah juga konsisten dengan pengambilan vitamin dari shaklee. Cadangan yang terbaik bagi Anda yang ingin ikhtiar memulihkan kulit jerawat yang bernanah iaitu hampir bertahun-tahun menghadapinya, sebaiknya amalkan Set Detoks dan Set Imunisasi Kulit dan dalaman ini. 


SET DETOX



SET PROMO TRIPLE IMMUNE DECEMBER 2016

1) ESP Soy Protein 




2) Vitalea 

3) Omega


  • Karotenoid berperanan meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan aktiviti sel-sel darah putih. (Boleh baca ENTRY di sini: Caratomax- Anti penuaan)
6) Garlic

  • Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang kuat dengan membantu meningkatkan sel darah putih. ( Boleh baca ENTRY di sini: Testimoni kulit & Garlic)
7) Vitamin C

  • Vitamin C merupakan tunjang paling penting dalam sistem imun. Ia meningkatkan sel-sel darah putih dalam misi pencarian, memerangkap dan memusnahkan aktiviti-aktiviti kuman. (Boleh baca ENTRY di sini: Vitamin C adalah Antioksidan Tubuh badan)
8) Vivix 

  • Resveratrol & Polifenol berperanan meningkatkan aktiviti sel pembunuh semulajadi semasa membaiki dan melindungi sel DNA.

Kepada yang mempunyai keradangan tinggi, Nutritionist shaklee sangat mengesyorkan Anda mengambil ini bagi memulihkan sel abnormal yang telah berlaku selama ini. 

Anda ingin selebihnya konsultasi? Faizah boleh membantu Anda. Setiap konsultasi yang lebih istimewa adalah selepas pembelian. :)

Terima kasih kerana sudi memilih Faizah sebagai Agen Shaklee Anda dan sudi membaca artikel 7 Petua Cara Alami. 



Nak baca testimoni saya? Ada pada link ini:





Stok Promosi Ini terhad!

Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,
Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Page: Diari Si Energy Booster
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)

COD: Kuala Pilah, Juasseh, Bahau & sekitarnya





4 comments:

PeRdU cINta said...

Wah,,alhamdulillah banyak cara ni..boleh bagi tahu kawan-kawan :) terima kasih ya dik.

Zafirah Nazri said...

saya pernah cuba yng kulit kayu manis tu . mmg menjadi . tp sakit sikitlah . beauty is pain kan ? hahaha

Azhafizah Md Nor said...

Terima kasih berkongsi petua :)

cikkyra blogspot said...

sama2 PC & Azhafizah Md Nor :)

Zafirah memang betol tu beauty is pain. Haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...